Tereyağ Çeşitleri

Tereyağı Nedir?

Tereyağ ve Tereyağ Faydaları ; Hammaddesi süt yağı olan, gıda ve kozmetik sanayisinde çok önemli bir konuma sahip ve ikamesi olmayan bir çeşit hayvansal yağdır. Kendine has bir kokusu olan tereyağ, hayvansal yağlar içinde sağlık açısından en faydalı yağlardan biridir. Aynı zamanda oldukça lezzetli olması bu yağın tercih edilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Talebin artması ve günlük ihtiyaçların karşılanması amacıyla elde üretimi zahmetli olan tereyağı daha çok endüstriyel yöntemlerle üretilmektedir. Dünyada tereyağı üretiminde ise Hindistan (yıllık 2.5 milyon ton) başı çekerken, Pakistan (0.55 milyon ton) ve ABD (0.52 milyon ton) ilk üçü oluşturmuşlardır.

Yayık Tereyağı Nedir?

Yayık Tereyağı, inek, manda, keçi, koyun gibi hayvanların sütlerinin ve bu sütlerden elde edilen yağ kremasının yayık denilen özel kaplarda çalkalanması süreci ile elde edilir.

Nasıl Yapılır?

Yoğurtla da elde edilebilen yayık tereyağı, hem daha az zahmetli hem de miktar yönünden daha fazla olacaktır. Yayık kabına sütten elde ettiğiniz yoğurdu veya sütü boşaltıp üzerine de biraz soğuk su ekleyin. Eklediğiniz soğuk su, tereyağının kalitesini büyük oranda etkileyecektir.

Çünkü soğuk su yoğurdun ve sütün içindeki yağların topaklanmasında ve birbirine yapışmasında görev alır ancak ılık su bu iş için uygun olmamaktadır. Çalkalama işlemini ise her zaman aynı hızda yapmalısınız. Aksi takdirde tereyağının kıvamı istenildiği gibi olmayacak, gerekli verimi ve kaliteyi alamayacaksınız.

Tereyağı sütten elde edilince yayığın içinde yağı alınmış süt kalırken yoğurttan elde edilmesi durumunda yayık ayranı denilen yağı alınmış yoğurt veya ayran kalır.

Tereyağının Faydaları Nelerdir?

  • Sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlık sorunu gidermeye yardımcı olur.
  • İçerisinde zengin olarak A vitamini bulunur. Cildin sağlıklı olmasında rol oynar ve dokuların onarımına katkı sağlar.
  • Hafızayı ve beyni güçlendirici etkisi vardır.
  • İçinde içerdiği çinko miktarı sayesinde çinko eksikliğinin yol açabileceği rahatsızlıklara karşı bünyeyi güçlendirir.
  • İyot içerir.
  • Antioksidan bakımından zengindir.
  • Bol miktarda magnezyum barındırır.
  • Barındırdığı D vitamini ve kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

Nasıl Saklamalısınız?

Tereyağının oksitlenmemesi için kesinlikle açıkta ve aşırı sıcakta bulundurulmaması gerekir. Bu durum tadını acılaştıracak ve kötü kokmasına sebep olacaktır. Bu yüzden karanlık ve soğuk yerler tereyağının saklanması için en uygun yerlerdir. Ayrıca derin dondurucuda 6-8 aya kadar bozulmadan saklanabilir.