Laktoz intoleransı olanlar, dikkat! İnsanoğlu beş bin yıldan fazladır süt içiyor. Yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan süt ve süt ürünleri hakkında her şeyi biliyor musunuz?
SÜT; dişi memeli hayvanların dünyaya getirdikleri yavrularını besleyebilmeleri için, meme bezlerinde meydana gelen ve yavru için lazım olan her türlü besin maddesini içinde bulunduran hafif sarımsı beyaz sıvıya verilen isimdir.
Süt ürünleri nelerdir?
1. Süt
2. Krema
3. Peynir
4. Yoğurt
5. Kefir
6. Tereyağı
7. Ayran
8. Labne
9. Lor peyniri
10. Ekşimik
11. Dondurma
Neden tüketmeliyiz?
1 Çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığına yararlı olduğu için,
2 Yüksek miktarda protein içerdikleri için,
3 Büyüme-gelişmeye katkısı olacak vitamin ve mineraller içerdikleri için,
4 Kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkileri olduğu için,
5 Kan basıncını ve kanser riskini azalttığı için,
6 Vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu için,
7 Diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu için,
8 Enerji kaynağı oldukları için,
9 Beslenme değeri yüksek, doğal bağırsak florasının oluşmasına yardımcı olduğu için,
10 Diyete doğal destek oldukları için,
11 Osteoporozun oluşumunu engellediği için.
Süt satın alırken bunlara dikkat edin
– Soğukta muhafaza edildiğinden emin olun.
– Orijinal, sağlam ve kapalı ambalajlı ürünler tercih edin.
– Çiğ süt almayın.
– Açıkta satılan ürünleri tercih etmeyin.
– İmal tarihi ve son kullanma tarihine bakarak satın alın.
– Birkaç gün içerisinde tüketilecek miktarda alın.
– Satın alındıktan sonra en kısa sürede buzdolabına koyun ve orada muhafaza edin.
– Buzdolabında kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edin.
– Derin dondurucuda muhafaza etmeyin.
– Oda sıcaklığında uzun süre bekletmeyin.
– Pastörize veya UHT sütlerin evlerde tekrar kaynatılmasına gerek yoktur. İstenirse 45-50 C’ye kadar ısıtılabilir.
– Özellikle tereyağı, yüksek sıcaklık, hava ve ışıktan daha çabuk etkilenir ve bozulur. Bu nedenle muhafaza şartlarına dikkat etmek gerekir.